Prosjekt: Skolepult

Ja, da har jeg endelig klart å begynne på et av mine prosjekter. Selv om det ikke er noe jeg har tenkt på så lenge, så handler det om å gjøre det en har mest lyst til, så da satte jeg like godt i gang med å lage en gammeldags skolepult.

Dette var utgangspunktet

Dette ble 3D modellen fra SketchUp

Slik ble skolepulten

På jobb har vi en gammel skolepult som jeg har brukt som modell, d.v.s. jeg har tatt mål av den og deretter tegnet en arbeidstegning i Google Sketchup (Filen ligger nederst i artikkelen her). Mens prosjektet gikk framover, så har jeg måtte kjøpe et par småting og noe ekstra maling, men dette har jeg igjen for senere, for etter dette føler jeg at jeg skal klare å lage flere møbler.

Dag 1
Den store dagen, klarer jeg dette? Etter å ha kommet meg ut døra kl. 09.30 går turen til Byggmakker på Tiller, hvor jeg kjøper K-virke i dimensjonen 36×148. Disse kutter jeg i mål som jeg har regnet ut på forhånd (Oversikt over materialet finner du nederst i artikkelen) slik at det skal bli enklest mulig å ta de med seg i bilen og for at det skal bli litt mindre saging på sløydsalen.

Det tar alltid litt tid å komme i gang med et nytt prosjekt, men så vet jeg at etterhvert som tiden går, øker også hastigheten og utnyttelsen av denne, så jeg var ikke bekymret. Det første jeg gjorde var å høvle alt ned i en tykkelse jeg ønsket, nemlig 29mm. Når alt hadde rett dimensjon, så begynte jeg å lime sammen de platene jeg trengte, nemlig, 2stk for å ha foran, 2stk for å ha bak, samt benkeplaten. Når disse hadde tørket, så høvlet jeg de rette igjen, slik at de skulle være klare til dag 2, da de skal skjæres de ut.

[photosmash id=6]

Dag 2
I dag ble en lite produktiv dag, jeg kom meg ut i rett tid, men hva hjelper det når man må bruke så mye tid på å kjøre fra butikk til butikk for å prøve å få tak i det som trengs… Jeg kom tilbake på sløydsalen med skruer og en mal for utfresing av bokstaver, kjøpt på Clas Ohlson til 329,- Utskjæring av sideplatene gikk relativt greit, måtte bare designe litt. Ved hjelp av en søppelbøtte og et malingsspann fikk jeg tegnet på de sirklene jeg ønsket. Utskjæringen fikk jeg gjort med hjelp av stikksag og så var det bare å sette i gang å pusse. Pusse gjorde jeg også når jeg skulle lage «spor» for sidestykkene.

[photosmash id=7]

Dag 3
Også i dag gikk mye av tiden med til å pusse. Når sporene var dype nok, så var det bare å sette i gang med borring av hull til skruene som skal holde hele pulten sammen. To skruer i hvert sidestykke. Jeg rakk også å lime sammen det som skal bli lokket til pulten.

[photosmash id=8]

Dag 4
I dag startet jeg med å borre hull i fotbrettet, slik at disse kunne skrues på plass. Og alt gikk veldig lett, nesten for lett… For når jeg var ferdig med å montere fotbrettet, oppdaget jeg at jeg hadde montert fot-planken feil veien. Så i stedet for at sporene for sidestykkene vendte utover, vendte de nå innover. Så da var det bare å demontere og lime igjen hullene, for å kunne lage nye hull etterpå. Mens limet stivnet, begynte jeg å montere ryggplaten og for å få skrudd denne på plass måtte jeg kappe skruene i litt kortere varient. Benkeplaten kom også på plass, med to skruer på hver side. Når jeg skulle begynne på «boksen» under pulten, bestemte jeg meg for å benytte platen jeg hadde tenkt til lokk, da denne hadde slått seg litt. Jeg skråstilte en planke på framsiden for å lukke rommet. Og med hjelp av en høvel fikk jeg høvlet ned slik at den gikk kant-i-kant med sidene. Jeg kappet også til noen planker på ca. 42cm som det skulle være mellom sidestykkene, for å bruke som avstandsstykker.

[photosmash id=9]

Dag 5
I dag var eneste mål å høvle til planker slik at jeg kunne lime sammen et nytt lokk til pulten, men denne gangen benyttet jeg treplugger i skjøtene, for å få en rettere plate.

[photosmash id=10]

Dag 6
I dag gikk dagen med til å frese alle delene, slik at de fikk en avrundet kant. Jeg lagde også hull for treplugger til boksen, slik at disse delene kan limes sammen for å unngå å bruke skruer som vises. Og så monterte jeg sjablongene for utfresing av navnet på forsiden.

[photosmash id=11]

Dag 7
I dag gjorde jeg klart lokket. Startet med å lage meg et demo-lokk hvor jeg kunne prøve og feile for hvordan jeg skulle gjøre det. Og det gikk jo greit. Jeg høvlet til platen øverst i en 45-graders vinkel for lokket til å helle nedover. Deretter skar jeg ut stykket hvor hengselen skulle stå, slik at skjøten går mest mulig sammen når lokket er lukket. Deretter limte jeg fast den platen som blir helt rett øverst på pulten. Og siden dette er et av veldig få tre-prosjekt jeg har hatt på veldig lenge, så måtte jeg ta meg tid til å ha på kvistlakk, slik at dette ikke skal ødelegge senere.

[photosmash id=12]

Dag 8
I dag startet jeg med å stikke innom en fargehandel for å få i det jeg trengte, og jeg hadde det aller meste klart på forhånd, så jeg kom ut fra butikken med en boks beis, medium-eik, en boks grunning, en boks hvit base (40 blank) og en boks klarlakk. Ja, og to stk. pensler. Dyrt ble det også, 960,- for dette… Jaja, bare å sette igang da. Startet med en prøve av beisen, veldig bra, ja så bra at jeg satte like godt i gang med en gang. Ett strøk, litt lys, to strøk, perfekt! Når alt som skulle beises var ferdig gikk jeg i gang med å demontere resten av pulten. Og så måtte jeg lage ferdig forsiden av pulten, for der skulle jeg frese inn LANGTIND. 🙂 Og siden det kun er med en bokstav av hver, så måtte jeg benytte N’en to ganger og da skjedde det som ikke skulle skje, jeg satte den speilvendt, men det får være litt av sjarmen. Beiset denne også med en gang, ble skikkelig bra! Bestemte meg for å ha på et lag lakk med det samme, for jeg måtte jo se hvor bra det kom til å bli til slutt. Da gjenstod det å grunne alt før jeg gikk hjem for dagen.

[photosmash id=13]

Dag 9
Note-to-self: White spirit + engangskopp = dårlig kombinasjon. hehe.. Kom på sløydsalen hvor det sto en kopp uten bunn og med en pensel i. Heldigvis rakk penselen å bli ren, så med litt bøy og tøy kunne denne brukes igjen. Lakkerte andre strøket i dag, blir bare bedre og bedre. Pusset ned resten og la på første strøket med hvit maling, dette ser veldig bra ut. 🙂

[photosmash id=14]

Dag 10
Endelig begynner jeg å se lys i tunnellen… I dag har jeg pusset over de platene som var lakkerte, slik at de kunne få et tredje og siste strøk, vil jo ikke ha noe som ikke er skikkelig blankt etter alt dette arbeidet. Og så stod malingen for tur, første strøk kom på som en lek. Mellom strøkene gikk tiden så raskt, da jeg måtte lakkere og male framdelen av pulten inne på arbeidsrommet, da det måtte skrues fast for å komme skikkelig til. Rett før jeg dro hjem la jeg på andrestrøket av maling og med det var pulten ferdig!!! Nå er det bare å vente til i morgen, slik at maling og lakk får herde, før den hentes hjem! Er fornøyd, men vet ikke helt hvordan det blir før den er satt sammen igjen hjemme hos oss!

[photosmash id=15]

Dag 11
Da er endelig dagen kommet for å ta hjem pulten og sette den sammen. Etter å ha slått boltene gjennom hullene ble det noen rifter, siden malingen har gjort hullene litt mindre, men disse riftene vil ikke vises når boltene blir strammet til. Ellers gikk monteringen som planlagt og resultatet ble jeg VELDIG fornøyd med! 😀

[photosmash id=16]

Vedlegg

Arbeidstegning
Denne filen inneholder tegningen jeg brukte til å lage skolepulten, om du skal lage en selv, så husk at tegningen ikke er 100%, du må ta noen avgjørelser selv underveis. Og ikke kutt til alt med en gang, da kommer du helt sikkert ut feil.
SketchUp: skolepult.skp

Utgifter

Hva Pris Butikk
Gran 36×148 K-virke – 19,4 meter 483,00,- Byggmakker
8stk bolter 10mm + 8stk stoppskiver 127,50,- Byggmakker
2pk muttere M6 FZB M10 42,00,- Byggmakker
Merkestift Rund 8mm/4st 35,50,- Heimdal Sag
Slipebånd 75×45 89,00,- OBS Bygg
Treskruer Utv. 5.0×60 Torx-25 89,00,- OBS Bygg
Treplugger 40stk 8mm 29,00,- Byggern
Pensel flat basic inne 25mm 41,00,- Byggmakker
Kvistlakk vanntynnet 0,32L 141,00,- Byggmakker
Hengsel 1165 MP1 30×25 SB 69,00,- Byggmakker
Pensel Ultimate flat 50mm 111,00,- Østerlies farvehandel
Pensel Ideo Flat Super 35mm 93,00,- Østerlies farvehandel
Baronesse Heftgrunn Hvit 0,9L 198,00,- Østerlies farvehandel
Baronesse Edel 45V T/P Hvit 0,9L 229,00,- Østerlies farvehandel
Trestjerner Lakk Blank 160,00,- Østerlies farvehandel
Spritbeis Eik Medium 250ML 169,00,- Østerlies farvehandel

Totalt kostet denne skolepulten kr. 2105,50,-

Det hadde vært utrolig artig med noen tilbakemeldinger fra dere som leser dette. 🙂

6 kommentarer om “Prosjekt: Skolepult”

  1. WOW! Korr flink du e’! Dein va jo helt utrolig fin! Har sjett at du e’ kreativ, men litt av et prosjekt å ta på sæ derre da 🙂
    Næsten så æ får lyst te å lægg inn ei bestilling, hihi 🙂

  2. Men i alle dager da fyr! Du skal være forsiktig med å legge ut for mye på denne sida, plutselig vil du få det travelt når du kommer tilbake på jobb. Vikartimer både i sløyd og heimkunnskap 🙂 bra jobba, både med prosjektene og sida!

  3. Stilig prosjekt. Vanskelig å få tak i disse i gammel utgave. Får ikke sketchup tegning linken din til å virke? Mulig å få den tilsendt/lagt ut på nytt?

    Mvh Asle

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.