NKUL 2015

I år som i mange år før har det vært arrangert NKUL på NTNU i denne uka og det jeg har fått være med på. Nasjonal konferanse om bruk av IKT i utdanning og læring har vært en veldig spennende arena å se og delta på framtidens IKT i skolen. Som IKT-veileder ved Nidarvoll skole har jeg stort utbytte av det jeg får sett her, selv om jeg ikke underviser. Det er jo tross alt jeg som skal hjelpe lærerne videre når de står fast.

Før NKUL i det hele tatt hadde startet, hadde vi fått tid til et aldri så lite frokostmøte nede på Nidarvoll skole, sammen med Alstad skole fra Bodø. Vi er godt i gang med iPad 1-1, mens de var godt på vei. Det er alltid spennende å høre hva andre har av tanker rundt iPad i skolen og hvordan de løser sine utfordringer. Vi skal ikke være så redd for å dele av vår kunnskap med andre.

Som førstegangsreisende på NKUL var det mye å velge i og det skulle gjøres på forhånd. Da NKUL startet var det plutselig enkelte sesjoner som utpekte seg framfor de som var blitt valgt, men dette ble løst med at jeg gikk dit jeg ønsket.

Påmeldte sesjoner
Påmeldte sesjoner

Første dag

Fult i R1, streaming til R2
Fult i R1, streaming til R2
The Power of Personalized Learning in K-12 Education
The Power of Personalized Learning in K-12 Education – Jose Ferreira

Det hele startet med en debatt mellom kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og Trond Giske som åpningsplenum, før vi fikk en forelesning i «The Power of Personalized Learning in K-12 Education» ved Jose Ferreira (@Knewton_Jose) fra Knewton. Jose snakket om adaptivlæring, noe som vil hjelpe alle elevene i hvilke oppgaver de trenger å øve på.

Etter en god lunch, så var det tid for første paralellsesjon og der hadde jeg valgt «S1F: Bruk skytjenester riktig!«, noe jeg angret på etterpå. For denne sesjonen kunne like godt ha handlet om «Sytjenester» slik det sto på mitt program. Det var nok mer egnet for de som tar ansvaret i kommunen og der har vi en IT-tjeneste som kan jobben sin og allerede har inngått avtaler med Google for lovlig bruk av denne skytjenesten.

Mellom sesjonene, så er det utstillerseminar hvor forlag og andre leverandører får muligheten til å fortelle om sitt produkt.

TeachMeet

TeachMeet

Onsdagskveld var de duket for Nped (@NPeDtwitt) sin årlige TeachMeet på Byscenen. Dette er en uformell runde hvor lærere har mulighet for å melde seg på med et foredrag, men det må enten være 2 eller 7 minutter, så her går det unna.

TeachMeet Kahoot

Vi var ca. 250 deltakere på denne TeachMeet, så stemningen var høy. Det å delta på Kahoot sammen med nesten 250 deltakere var også en morsom happening. Flere av de som hadde korte foredrag var veldig spennende, samt et par var av den art at det var bra det var begrenset med tid de fikk. 🙂

Andre dag

Rheingold
Social Media and Co-learning

Dagen startet med «Social Media and Co-learning» ved Howard Rheingold (@hrheingold) fra Rheingold. Howard Rheingold (født 7. juli, 1947) er en kritiker, forfatter og lærer, han spesialiserer seg på kultur, sosialt og politisk implementering av moderne kommunikasjon, som internett, mobiltelefon og virtuell kommunikasjon (et uttryk han er kreditert for å ha funnet opp).

Smart Læring Hashtags Smart Læring Twitter

Neste sesjon jeg deltok på var «S2F: Smart læring 2.0 – veien videre» med Arne Krokan. Her var det nok litt annet innhold enn hva jeg hadde sett for meg, men det var helt OK å få en kort innføring i hans MOOC. Det som er veldig spennende på NKUL, er at Twitter står veldig sterkt og dette tok de i bruk under sesjonen, slik at  vi kunne følge med på spørsmål og kommentarer underveis. Samt at deltakerne kunne legge ut lenker til sider som ble omtalt under sesjonen.

Adaptiv Læring
U2A: Gyldendal – Dette er adaptiv læring!

Neste utstillerseminar ut var «U2A: Gyldendal – Dette er adaptiv læring!» hvor vi fikk en kort innføring i Gyldendals Smart Øving, et adaptivt matematikkprogram, som tilpasser seg elevenes nivå fortløpende. Læreren kan hele tiden se hvordan hver enkelt elev ligger an. Gyldendal (@Bedrelaering) har mye spennende på gang her og vi er allerede i gang med utprøving på skolen vår. Et stort pluss at det er laget for å virke på iPad også. 🙂

Forum for IKT-ansvarlige
S3D: Forum for IKT-ansvarlige

Etter lunch var det «S3D: Forum for IKT-ansvarlige» som sto for tur. Dette var en sesjon som Nped sto bak, etter tilbakemeldinger fra tidligere NKUL om et ønske for IKT-ansvarlige til å utveksle erfaringer innen forskjellige områder. Etter en kort presentasjon, ble vi delt opp i 10 grupper med forskjellige tema, alt fra iPad vs andre netttbrett, Office 365, hvordan kurse lærere. Jeg valgte meg gruppen «iPad app (tips, etc.)». Dette ble en nyttig utveksling, selv om det viste seg at jeg var den som kom med mest erfaring. Jeg håper og tror at de fikk litt av meg da. 😉

IKT-forum
Kort oppsumert gruppe 5.

Siste dag

S4B: Fra datarom til nettbrett
S4B: Fra datarom til nettbrett

Startet dagen med «S4B: Fra datarom til nettbrett» hvor vi hørte om Nedre Bekkelaget skole som har tatt i bruk iPad og Galaxy nettbrett i undervisningen. Vi hadde nok håpet på litt mer informasjon om hvordan man gir tilbakemeldinger på tekster som elevene har skrevet. De benyttet Fronter, noe som vi anser som litt for tungvindte til at vi søker videre på gode måter å gi tilbakemldinger til elevene.

Helt tilfeldig møtte vi Roar Kristiansen (@roar46) fra Alstad barneskole ute i gangen og han hadde avtalt et møte med Eva Bratvold (@evabra) og inviterte oss med, noe som førte til en god samtale om implementering og kompetanseheving i skolen. Hun kunne også fortelle oss at hun holder på å utvikle en MOOC rundt viktigheten av lærerrollen i skolen. Veldig bra.

Vinner gullepleprisen 2015 - Aleksander Husøy og Tobias Staaby
Vinner gullepleprisen 2015 – Aleksander Husøy og Tobias Staaby

Helt på tampen av NKUL fikk vi med oss vinneren av Gulleple,Aleksander Husøy (@Alhusoy) og Tobias Staaby (@tobiasstaaby). De hadde et innlegg om spill i skolen som vil være veldig  spennende å følge framover, for her er det mye upløyd mark. Veldig spennende å høre hva som er mulig i skolen.

 

En kommentar om “NKUL 2015”

  1. Tilbaketråkk: NKUL 2015 | Blopp.no

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.