Merking av nye sjåfører

l_plateLeser i dagens VG at det foreslås å merke biler med nye sjåfører, dette er det selvsagt mange meninger om, men personlig så er jeg for en slik løsning. Ikke for at vi mer erfarne skal skremme dem, men for å kanskje vise litt mer forståelse for de merkelig valg enkelte kan gjøre. Og vi vet vel alle at vi er mer forsiktige med å bruke hornet om vi har en skolebil foran oss. Så kanskje dette kunne hjulpet de unge til å få den erfaringen som trengs for å skjønne litt mer enn at det er farten som teller?

P-plateJeg er ikke helt sikker, men jeg mener å ha sett at de har en slik type merking i England.

Oppdatering:
Det kan se ut som at i England er det frivillig om nye førere ønsker å vise at de er ferske sjåfører og trenger litt omtanke i trafikken. Kanskje ingen dum ide, men blir det brukt?

These are to be put on after you pass. The plates inform other motorists that you are a «New Driver».

[poll id=»5″]

11 kommentarer om “Merking av nye sjåfører”

 1. En ungdom idag som er helt uerfaren kan idag sette seg inn i en blodtrimma bil med 4-500 hk. samme dag vedkommende har fått lappen.
  Dette er etter mitt syn idioti fra myndighetenes side.
  Er selv trailersjåfør og vi har i mange år hatt sperre på 90km.
  Dette for å stoppe den idiotkjøringen mange innen yrket har bedrevet.
  Dette burde vært påbudt på alle biler for de under 25 år.
  Tenk så mange unge kropper vi kunne spart livet på.

 2. Støtter den. Det er flere land som har ordning med L-merking av bilen.
  For ferske sjåfører er nok det eneste som hjelper kjøretrening. Husker selv at jeg ikke følte meg helt tygg den første tiden etter at jeg fikk «lappen» for snart 15 år siden. Her kan du lese mer:

  http://en.wikipedia.org/wiki/L-plate

 3. Skal man merke dem den eldre folken også da? Er jo minst like farlig dem. Er jo folk som har hatt lappen i 10år, uten at dem kjører noe godt i det hele tatt. Gjør jo noen helt merkelig valg i trafikken, og er et under til at det går bra i det hele tatt.

  Fartsperre på de under 25år er noe tull, med alder å gjøre… men heller hatt sperre på 5år, da man tar lappen i senere alder og for ikke å straffe dem som har lappen siden dem var 18år og har blitt flinke sjåfører når dem er 23år.

  men er jo mye kan innføre, men alt koster penger og grenser på hvor mange kan gjøre… Samme gjelder vinterkjøring, er jo ikke uten grunn man kan kjøre med sommerdekk året rundt i oslo utenom de verste dagene.. ja, nettopp pga. saltet. Og når veiene er å forvente som bare isfrie veier, ja, da går det rett til skogs. Det vil spare liv i lengden. Er jo helt greit å salte på 0-føre. men å salte i minus 8 og kaldere er jo bare tull! Dekka er jo fulle av salt som glabber seg når man trenger feste og vinduer man ikke ser en dritt ut av. Dekkvask på boks burde vært en gave fra staten til bilbrukere når dem salter så mye som det gjør, kommer det snø i lufta er jo salt bilen ute med en gang… tragisk. ungdommene får jo ikke erfare vinterkjøring, så da åker dem veiene når det er glatt og snøføre, for erfaring på dette området har dem ikke! Hjelper lite med et glattkjøringskurs, lite som gjenspeiler i den dageligtrafikken på glatteveier der… Nyerfarende sjåfører vet jo ikke hva dem skal sammenligne glattkjøringa med og har null forhold til hvordan en bil oppfører seg på glatt vei. Sånt lærer man ikke løpet av et par timer.. Gi ungdommene mulighet til å herje på baner rundt om, så blir det mindre av det langs veiene.. Må tru ikke disse bedreviterne var noe bedre selv når dem var unge… De herjet vel de også.. ikke alle, men en del som blant dagens ungdom….

 4. Vel. Dette tiltaket ser sikkert bra ut på papiret, men å praktisere blir vel verre. Skal man i så fall bøtelegge en sjåfør som har hatt kortet i en uke for at han/hun kjører en av sine foreldres bil uten merking, da? Eller forresten sin egen bil uten merking.

  Og som tidligere nevnt her, eldre folk og middelaldrende folk som helst ikke skulle hatt kortet. Tja, kan være skumle dem og.

  Ivar: Det finnes da biler med fartssperre. Og skal en bil farssperres, i dette tilfellet 90km/t, må alle biler det. Ikke bare hos nye sjåfører, det blir aalt for mye arbeid å sjekke opp at «de ferske» har sperre på sin bil. Urettferdig i mitt syn, og.
  Men for eksempel mopeder. De er jo originalt ikke plombert, men i Norge blir de plombert ned til 45 km/t, men mange fjerner plomber eller kjøper trimsett. Så vitsen med det blir fort borte.

 5. Japan er vel det eneste landet jeg vet om som har organisert og lenge hatt en slik type merking. Der er det for at andre i trafikken skal kunne ta hensyn og holde avstand, IKKE for at politiet skal benytte sjansen til å henge på ungdommer. Det er derfor viktig at råkjørerne i UP blir fortalt hvor skapet skal stå hvis noe slikt innføres. Hvis ikke blir folk bare å plukke det av.

  I japan er det også et lignende merke (annen farge, samme form) for eldre sjåfører. Dette av akkurat samme grunn.

 6. Spania har hatt dette systemet i mange år, en L bak på bilen, og det er påbudt å ha den det første året. De kan heller ikke kjøre fortere enn 80 km. , heller ikke på motoveien. Jeg syntes det er en god ide.

 7. For tiden driver jeg øvelseslkøring med min sønn. Jeg mener han er en helt grei sjåfør, og på ingen måte en sinke i trafikken. Under slik kjøring har vi en stor L bak på bilen. Det virker på meg som at denne sier til andre bilister at de må kjøre forbi så fort som mulig, selv om vi ikke kan defineres som en sinke i trafikken. Om denne nye merkingen ville medført det samme, så er jeg negativ til dette forslaget.

 8. Norge, likestillingens land

  Hvor politikere foreslår:
  Strengere straffer for unge mennesker
  Lavere grenser (på når de mister lappen)
  Sette opp aldersgrensen for å ta lappen for unge gutter

  Jaja

  De kan innføre den jævla merkinga om de vil, men da får de la den være valgfri

  Også får de ta å kurse de som ikke klarer å kjøre i rundkjøringer.
  Og gi valgfrie merker til gamle damer som ser ut som de er drita der de svinger seg bortover den rette strekka.

  Nei, den dagen de hever aldersgrensen på bil for gutter/unge mennesker. Eller senker grensen før man mister lappen som ung. Håper jeg noen tar et statskupp og sparker de politikerne ut fra stortinget med hodet først.

  Om de VIRKELIG ønsker å løse dette «Problemet», så får de ta til fornuft, og innføre ett dispositum på 20-30k som du får igjen etter 2 år, om du ikke pådrar deg en bot.

  Men de politikerne kan jo begynne å bry seg om andre ting, sånn som å faktisk fikse veiene. Som ser ut som et rent helvete – alt for mange steder.

 9. Er helt enig med deg, jeg er fullstendig for dette, det kan få andre bilister i trafikken til å ta mer hensyn også om de vet at bilen foran eller bak seg er ny bak rattet, i det minste blir de mer erfarne bilistene enda mer oppmerksomme og kan derfor ta ekstra hensyn, tror jeg – jeg er for alt som kan øke bevisstheten i trafikken og dermed øke sikkerheten for oss alle, så godt forslag som jeg virkelig håper går gjennom. Det er jo ingen som er ute etter å brennemerke nye bilister, det er til alles beste, og om så lite skal til for å gi egoet til nye sjåfører et blåmerke, bør de ikke ha lappen i det hele tatt. Synes nå jeg:)
  Ha en fin uke alle sammen – og bruk bilbelte!!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.