Langtidsstekt lammelår

I dag har jeg servert kanskje det beste lammelåret jeg noen gang har smakt og det sier jeg ikke fordi jeg har laget det selv, men fordi det var helt nydelig! Det er noe spesielt over det å langtidssteke kjøtt, det lukter så godt i huset lang tid i forveien…

Kanskje den viktigste grunnen til at dette lammelåret ble så godt som det faktisk ble, er nok fordi jeg laget en marinade som lammelåret kunne få ligge i, faktisk i 4 døgn før det ble lagt i ovnen.

Ingerdienser til marinaden:

 • 1dl sitronsaft
 • 2dl olivenolje
 • 2dl soyasaus
 • Mange hvitløksfed (raspet)
 • Salt og pepper

Bland alt dette sammen og hell all marinaden i posen. Legg lammelåret i en posen. Sørg for at hele lammelåret blir smurt inn i marinade. Legg kjølig i 4-5døgn. Snu på posen av og til for å være helt sikker på at låret får nok marinade.

Selv benyttet jeg en vakuumpose som hører til Sous Vide Supreme, men du kan bruke en helt vanlig pose.

Etter 4-5 døgn legger du lammelåret og posens innhold i ei langpanne, legg gjerne noen grønnsaker oppi i tillegg for go litt smak av dette i sjyen som du bruker til saus etterpå. Hell også oppi 1-2dl vann, slik at du unngår at det tørker inn i løpet av steketiden. Ønsker du å bruke grønnsakene til middagen, kan det være en fordel å ha i disse senere, da de i starten blir tørket inn til små klumper. 🙂

Sett ovnen på 250grader og la lammelåret stå i på denne temperaturen i 10 minutter, dette for å brune kjøttet. Snu gjerne låret etter 5 minutter for å brune hele lammelåret. Etter 10 minutter setter du ned temperaturen til 60-70 grader og lar det stå slik over natta. Selv satte jeg lammelåret i ovnen rundt kl. 18 kvelden før.

Du kan enten sette i steketermometer i med en gang, eller vente til morgenen etter, da det uansett ikke har så mye å si for stekingen når du ligger å sover uansett. Selv satte jeg det i på morgenen. Det er nå det avgjørende begynner, avhengig av hvordan du ønsker kjøttet så skal kjernetemperaturen i lammelåret nå justeres til ønsket resultat. 65 for medium stekt. Når du oppnår f.eks. 65 grader, er det viktig at du holder det så godt som mulig på denne temperaturen. Du kan også sette opp temperaturen til 100 grader om du ikke kommer fort nok opp i ønsket kjernetemperatur. Det viktigste er å ikke gå så mye over ønsket kjøtt kvalitet, f.eks. medium. Når ønsket temperatur er oppnådd, kan du godt la lammelåret stå i ovnen noen timer, kjøttet mørner jo lengre det står.

Like før gjestene kommer, tar du ut lammelåret og pakker det inn i aluminiumsfolie for å holde på varmen og for å hvile kjøttet litt. Skjær deretter opp kjøttet og ha tilbehøret på serveringsfat og server dine gjester!

Hos oss ble det servert med smørdampet brokoli, kokte gulerøtter og ovnsstekte poteter, samt en saus laget av sjyen fra lammelåret.

7 kommentarer om “Langtidsstekt lammelår”

 1. Denne oppskriften må jeg bare prøve en dag 🙂
  Takk for at du la den ut.

 2. Hei!

  Hørtes veldig godt ut! Spørsmål…..du sier at kjøttet godt kan stå i ovnen etter at det har oppnådd ønsket temperatur. Mener du da at varmen skal slåes av, eller kan den fortsatt stå i den samme ovnstemperaturen(60-70 grader)?

  Irene

 3. Irene, du kan godt ha tempen på 60-70 grader over lengre tid, det som skjer er at kjøttet mørner enda mer. Eller du kan skru ned litt for å holde det ved like til du skal servere. Jeg lar kjøttet stå på 65 til jeg tar det ut og serverer.

 4. Jeg prøver din oppskrift i dag, men jeg opplevde at gradene på steketermometeret gikk for fort opp, Jeg bruker varmluft. Nå skrudde jeg ned varmen ti 50 grader, så får vi.Jeg hadde nok for varm oven, men lammelåret veide 4500g ,så jeg ble litt overasket.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.