iPad i skolen – Igangsetting

I dette innlegget skal jeg skrive litt om hvordan vår første uke med ipad i skolen ble. Fra lærerne hadde opplæring, til elevene fikk sine ipad og ble introdusert for en ny hverdag.

Underveis i prosjekt-uken skrev jeg en kort logg for hver dag, kanskje er det like greit å bruke den som utgangspunkt.

Jan Gamre fra RIKT

Dag 1
I dag har vi startet ipad-prosjektet med en konsulent fra RIKT som skal guide oss igjennom alle appene som er installert til alle elevene. Og ut i fra det vi skjønner på forhånd, så er appene av en slik art at man skal lære seg å produsere dokumenter/bøker/etc for så å bruke det i hvilket som helst fag. Det liker vi, siden antall apper snart er uendelig, så er det greit å kunne bruke ipadene til alt og ikke kun noen få apper.
Dagen er slik lagt opp at vi får først en gjennomgang i en app, så får vi en oppgave hvor vi skal lage et dokument med den appen. Dagens apper var iToughtsHD, hvor man lager tankekart, Book Creator for å lage en ebok og Photogene for enkel bilderedigering.

Dag 2
I dag startet vi med Pages, Apples svar på Office Word. Programmet er kanskje det beste word-alternativet på ipad, men selv synes jeg fortsatt at det blir feil å måtte ha dokumentene på ipaden og ikke i skyen slik at man enkelt kan fortsette med dokumentet hvor som helst. Pen and paper ble et annet alternativ til Book Creator som passer til mindre oppgaver. Når vi kom til Puppet pals, måtte vi virkelig gå i oss selv.. Aldri før har jeg slitt så mye med å spille inn min egen stemme samtidig som jeg laget min egen animasjonsfilm med figurer klippet ut av bilder tatt med ipaden. Drawing pad ble også prøvd, for å vise mulighetene for å lage enkle tegninger som så blir brukt i andre apper. En rask tur innom Garageband ble det tid til også, bare for å vise litt av mulighetene som finnes der.

Elevene utforsker iPaden

Dag 3 – D-dagen
Dagen hvor alle elevene skal få hver sin ipad, gjett om de ble glade. Det var utrolig spennende å se hvordan de reagerte og planla hvordan de skulle oppbevare ipaden til veskene kommer. Noen hadde hjemme og lurte på om de kunne bruke disse. Dagen i dag besto i faglig innhold hvor ipaden skulle være en del av undervisningen og innlevering av det elevene hadde laget. De fikk i dag et innblikk i iToughtsHD (tankekart) og Book Creater. Ut i fra mine observasjoner så klarte elevene ikke overraskende lett å ta i bruk både ipad og appene. Det blir spennende å se hva de kommer med i morgen på skolen. En av elevene sa til læreren sin i dag at han gledet seg til å gjøre lekser for første gang! Slikt liker vi å høre, kanskje vi har gitt noen en liten gnist?

Dag 4
Elevene viste fram leksene med stor glede! Dagen startet så med å skrive om Svalbard og hvilke dyr som er der. Pages ble brukt for å skrive og pen and paper til matte. Det ble en utfordring å ha ny fagtekst og en ny app å skulle lære seg i samme time. De rakk ikke å dele og å reflektere i klassen. Fagtekst i Pages gikk mye bedre enn forventet, elevene syntes det var veldig spennende å produsere tekst. Det ble lettere å hjelpe enkeltelever. Noen var langt over forventet.
GarageBand ble prøvd ut. Timen startet med at lærer viste fram GarageBand og sampling. Elevene ble så bedt om å spille inn tre sampler og så å lage en komposisjon. Etter ca. 20min fikk elevene legge fram for de andre i klassen det de hadde laget. Etterpå fikk elevene sammen med læreren spille Forever Young, hvor notene ble sagt av lærer samtidig som elevene spilte. Lightning til VGA-adapter ble kjøpt inn til lærerne for at de skal kunne koble seg til smartboarden og vise det på storskjerm. Det tekniske generelt virker bra og alle fikk til de fleste appene.

Dag 5
I dag fikk elevene en innføring i Puppet Pals, faget var engelsk og stedet var London. Elevene fikk i oppgave først å skrive et manus, for så å spille inn animasjonen. For å unngå for mye støy i opptakene, fikk elevene lov til å benytte gangen og noen ledige grupperom. Resultatene ble utrolig gode og læreren kunne etterpå fortelle at hun hadde hatt en elev som hadde villet kommet fram å vise animasjonen forandre de andre. Hun hadde aldri snakket engelsk høyt i klassen før. Resten av dagen gikk med til å bli enda bedre kjent med appene og da via først tankekart og så skrive en tekst ut i fra gitt tema av læreren. Vi opplevde at det er en liten utfordring å holde elevene inne i appene de skal være, men samtidig så skjønner jeg at det er STORT å få en ipad også!

Utveksling av kunnskap

Neste uke
Neste uke skal jeg skrive litt om utfordringene vi hadde, forventningene og opplevelser!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.