iPad i skolen – Første fase

iPadder overalt!

Jeg er så heldig å jobbe på en skole som ønsker å satse på fremtiden. Vi har bestemt oss for å prøve ut nettbrett i skolen og i dette innlegget skal jeg prøve å fortelle litt hvilke tanker og erfaringer vi gjør oss gjennom månedene som kommer.

Historikk data
I den skolen vi kjenner i dag så er IT, eller «data» som så mange kaller det, et nesten ukjent begrep. Det finnes mange forskjellige løsninger og like mange syn på hvordan disse skal benyttes. Alt i fra en datamaskin bortgjemt i et hjørne til et eget datarom. De forskjellige løsningene har sine egne utfordringer. Alt fra for lite datamaskiner i klasserommet til datarommene som krever at man forlater klasserommet for å kunne gjennomføre undervisningen. Man har stasjonære maskiner og bærbare maskiner. Alt i alt er våre erfaringer at de alle er like dårlige når det gjelder bruk i undervisningen.

Første fase – Tanker

Det er mye som skal på plass når man tenker på å innføre nettbrett på en skole. Det er ikke bare å hive seg på den første bølgen, man må vente på den rette. Vi mener å ha funnet vår bølge nå.

Det startet faktisk for 2 år siden. Jeg hadde allerede investert i en iPad hjemme og så de mange mulighetene den kunne gi, ikke minst for de minste barna. For å ha et utgangspunkt snakket jeg med rektor om innkjøp av 3-4 nettbrett for å prøve litt. Jeg så for meg å prøve de ut der de den gangen ikke hadde brukt nett før, nemlig skolekjøkkenet. Tenk deg muligheten det måtte være å finne en oppskrift på nettet for så å lage den selv! Ikke bare se på pannekakene og tomatsuppa i kokeboka, men hele verden som kokebok! Ta bilde og skrive om det, rett ved kjøkkenbenken!

Dessverre kokte det hele litt bort på grunn av streik og deretter sommerferie. Når sommeren var over, var prioriteringene endret og nettbrett ble litt lagt på hylla. Vi snakket ikke så mye mer om det. Ikke før i november 2012. Rektor hadde vært på et møte hvor de hadde snakket og sett på mulighetene for nettbrett i skolen. Dette ville han prøve!

I desember gikk vi til innkjøp av 10 iPad for å la lærerne bli litt kjent med plattformen og å se hvor de kunne ha nytte av den. Vi valgte å gå for iPad 4 16GB med 4G, dette fordi vi ønsket at de lærerne som selv ønsket det, kunne sette i et SIM-kort og dermed være online hele tiden. Vi visste på forhånd at dette ikke var nødvendig, men for de av lærerne som ønsket å ligge litt foran, så var det nå mulig. Og kanskje kommer det skikkelig 4G-dekning til store, lille Trondheim etterhvert også… Hvem vet…

Nettbrett = iPad?
Når vi snakker om nettbrett så tenkte vi på vår skole på iPad. Hvorfor? Fordi flere av oss har iPad hjemme og er veldig fornøyd med det. Hvorfor ikke Galaxy Tab eller et Surface RT? Si det… Mest fordi vi vet at tilgangen på applikasjoner er så mye større på iPad framfor Androidbaserte nettbrett. Personlig så har jeg lite erfaring med Android, bortsett fra en telefon for noen år tilbake. Og det jeg husker fra den gang er at iPhonen min ALLTID virket til det jeg skulle bruke den til, mens jeg knotet mye med Android-telefonen.

Sikkerhet

Pinkode

Det er viktig for oss at utstyr sikres på en best mulig måte og vi kommer derfor til å kreve at hvert nettbrett skal sikres med et passord for å hindre andre i misbruk av andres nettbrett både på skolen, men også hvis de skulle være så uheldig å miste det. Sporing av nettbrett er også mulig, derfor har vi satt i gang undersøkelser rundt dette. Vi ønsker ikke å følge med hvor lille Ole er når han ikke kommer til timen, men vi ønsker å kunne bistå i jakten på det forsvunne nettbrettet den dagen det er aktuelt. Det sparer eleven og foreldre for mye bekymring, og oss på skolen for utgifter.

 

Tyverimerking av utstyr

Tyverimerker fra House of Control
Trondheim kommune har tidligere merket alt sitt utstyr med tyverimerker som etses inn i plasten, men har i dag ikke noen egen avtale på nye merker. Vi blir derfor nødt til å finne egne løsninger på dette.

Det viktigste for oss er å merke utstyr på en slik måte at ingen andre kan ta av merket, samt at de som finner et nettbrett liggende skal vite hvor det hører hjemme.

Jeg har funnet et alternativ vi gikk for. Firmaet heter House of control og selger noe som heter Tyverimerke – Large til 4,90,- Dette er et tyverimerke (les: registrering i database).

Merkene limes på med spesiallim som «sveiser» merkene fast til nettbrettet og lar seg derfor ikke fjerne uten å etterlate stygge riper/flekker på baksiden, samt en tekst om at ipaden er stjålet. Noe mer enn det er det vel vanskelig å sikre seg når det gjelder fysiske tiltak.

 

Beskyttelse
Vi har tenkt på flere muligheter for elevene når det gjelder beskyttelse av nettbrettet. Og ut fra de erfaringer vi har, både selv og fra andre skoler, ser vi at noe må sitte på hele tiden for å beskytte mot fall. Nettbrett er mest skjøre om de faller og treffer glasset i hjørnene. Noe som vil resultere i en nesten ubrukelig skjermopplevelse.

 

 

Applikasjoner
I forbindelse med innføringen av iPad har vi laget en liten liste over apper som vi mener skal hjelpe oss langt på vei i å lære oss nye måter å jobbe på.

iThoughtsHD
Pages

Pen and Paper

Book Creator

GarageBand

Photogene

iBooks

Puppet Pals HD Director’s Pass
 
Drawing Pad

iMovie

QuickVoice

GoodReader

 

Tekstbehandling

Google Apps Education

Når man går til det skritt å la hver enkelt elev ha et nettbrett, må man kunne buke den til mer enn «spill». Vi er avhengige av at de kan skrive på den, ikke nødvendigvis i fullversjon av en office-pakke, men de må kunne skrive. Og aller helst skal de kunne fortsette på et dokument de har fra før og kanskje til og med startet på PCen hjemme, uten å bruke en USB-minnepinne. I den sammenhengen fikk vi høre om Google Apps Education som tilbyr akkurat hva vi tror vi er ute etter. Nemlig en tekstbehandler som lar elevene skrive på samme dokumentet hjemme, på skolen, på nettbrettet, på mobilen. Med andre ord hvor som helst. De kan også samskrive på det samme dokumentet, noe som var ønskelig fra lærerens side. For at Google Apps skal virke hensiktsmessig er vi avhengig av et samarbeid med BetaTrondheim og IT-Tjenesten for å få til en automatisk synkronisering av brukernavn. Vi vil nødig sitte med den jobben manuelt.

Tilbehør

Kensington KeyFolio

Tastatur var noe av det første som ble kjøpt inn til lærerne, nærmere bestemt Kensington KeyFolio, for å gjøre det lettere å produsere dokumenter. Vi regner med elevene vil takle å benytte skjermtastaturet mye bedre enn hva de voksne vil. Derfor håper vi å slippe unna med tastatur til de.

Nå gjenstår det bare å se hvordan det går framover, om de tankene vi har gjort oss her er de som blir noe av.

2 kommentarer om “iPad i skolen – Første fase”

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.