iPad i skolen – En ny hverdag?

Dette innlegget skal handle litt om hvilke forventninger vi hadde, samt hvilke utfordringer og ikke minst opplevelser vi hadde.

Det ble en uke med mye nytt, både for lærere og elever.

Forventninger
Når vi først kom i gang, så var våre forventninger at bruken av ipad skulle være så enkel at alle klarte det, selv lærerne. Og det viste seg etter første dag at dette var noe alle kom til å mestre. De av lærerne som på forhånd hadde uttrykt skepsis i forhold til “data”, ble veldig imponert og begeistret over hvor lett det var, og ikke minst hvor lite tid ipaden bruker på å være klar.

Utfordringer
Det ble raskt klart at det må jobbes litt med oppstart av timene, elevene er veldig raske til å knote med ipaden i stede for å følge med på læreren. Dette ble snakket om blant lærerne og de ble alle enige i at ipad skal ligge i sekken til de får beskjed om å ta den opp. Det samme gjelder på slutten av timen, ipad ned i sekken. Dette for å kunne gjennomføre timer uten bruk av ipad også. En annen og kanskje viktigere ting som man fant utfordrende, var å sette av nok tid til deling av arbeid. Man ser også at det vil kreve litt disiplin å holde elevene i de appene man skal være og ikke bytte eller bruke andre apper enn de som det jobbes med. Det skal ikke mye til før elevene blir satt litt ut. Vi ser også at nettverket ikke er helt optimalt, så der må vi nok jobbe litt mer for å få ned responstiden. Det merkelige er at enkelte elever er på nett med en gang, mens andre kan måtte vente en stund før hele siden er lastet inn.

Som forventet
Vi opplever at elevene tar appene som forventet, veldig raskt! Det er godt å se at selv de elvene som aldri har tatt i en ipad klarer å beherske den, og skjønner hvordan de skal forholde seg til systemet og appene. De appene som elevene har fått installert i denne omgangen klarte alle sammen å bruke, selv om noen syntes de var litt kjedelige. Motivasjonen til elevene var som forventet stor. Det er moro å observere elevene fra de får en ipad i hånda til de sitter å lager skolearbeid på den samme ipaden noen minutter senere med like stor glede.

Bedre enn forventet
Jeg tror lærerne ble positivt overrasket over vekslingen mellom diskusjon og aktivitet. De var nok ikke forberedt på at elevene skulle bli mer aktive i timene på grunn av en ipad. Kanskje er noe av grunnen at de med et nettbrett i hånden selv kan sjekke ut det de lurer via nettet, og så spørre læreren om dette stemmer. De får en følelse av å kunne noe før de må spørre lærer, og lærerne har vært veldig flinke til å fortelle resten av klassen at de også lærer noe av at elevene finner informasjon selv. Her snakker vi vinn-vinn-situasjon. At elevene i mye større grad har åpnet seg og har lyst til å stå foran klassen å vise fram det de har laget kom kanskje som en overraskelse på lærerne, og det er noe de virkelig vil ta med seg. Elever som står foran hele klassen å snakker engelsk fra noe de har laget i for eksempel Book Creator gjør noe med eleven og læreren.

Oppsummert
Jeg tror vi alle fikk oppleve en meget hektisk uke. En uke jeg personlig lærte så mye av at jeg faktisk ville dele det med dere via bloggen her. Det er ikke hver dag lille jeg får delta i noe som er så stort for Trondheim Kommune. Det var en uke fylt med spenning, glede, utfordringer, opplæring. Som IKT-veileder var det litt spennende å få være til stor hjelp for lærerne og elevene når de satte i gang. Og jeg personlig fikk et helt annet syn på nettbrett etter at vi hadde de første dagene med opplæring. Jeg kjenner at jeg får lyst til å fortelle alle om våre opplevelser og det vi har lært. Og det er noe jeg tror vi alle som har deltatt på Nidarvoll skole vil komme til å ha i lang tid framover.

Til neste gang jeg blogger, så er dere hjertelig velkommen til å spørre og komme med forslag til forbedringer, vi er ikke feilfrie! 🙂

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.