Hjemmelaget eplegele

Vi er i disse dager midt i innhøstingen av epler, og hva er ikke mer naturlig enn å prøve å lage noe av de også! 🙂 Nå skal det sies med det samme at jeg har ingen epler, ei heller naboen, så disse kjøpte jeg på butikken. Husk norske epler, de har en vidunderlig smak i disse dager.

Ingredienser:

 • ca. 1 kg epler
 • ca. 1 l vann
 • 900 gr sukker
 • 1 sitron
 • Kanelstang
 • Mint

Med disse ingrediensene får du to fulle fetaglass fra Arla (3dl i hver).

Framgangsmåte:

Del eplene i 4, de trenger ikke skrelles. Legg de i en kasserolle og fyll på vann slik at de blir dekt. Legg i en kanelstang og sett på platen. La småkoke i ca. 45 minutter.

Finn fram en stor bolle og spenn et bomullsklede over, fest med hyssing eller strips slik jeg gjorde. Hell eplene og vannet over kledet slik at det blir som ei sil. La stå i 2 timer, ikke la deg friste til å klemme ut litt ekstra saft, dette vil gjøre at gelen ikke blir så fin og klar.

Mål hvor mye væske du har fått (12 dl) og mål opp 3/4 av det i sukker, i mitt tilfelle ble det 900 gram. Hell væsken i en kasserolle og kok opp, ha i litt og litt av sukkeret og rør rundt slik at det løser seg opp. Når alt sukkeret er hatt i, har du i safta fra en sitron (ca. 60ml). Jeg hadde i en ny stang med kanel og 4 blader med mint og koket opp til 105 grader, slik at den tykner når den blir avkjølt på en skje. Dette tar gjerne litt lengre tid enn du tror.

Med jevne mellomrom tar du av skummet som danner seg med en øse.

Å sjekke om geleen er tykk nok, kan du gjøre på følgende to måter:

 1. Ha litt gele på skjeen, når du snur denne på siden så skal de ikke renne av, men sakte men sikkert skli av.
 2. Ha litt gele på et kaldt fat og sett det i kjøleskapet noen minutter. Ta den ut og skjær i den, om sporet ikke lukker seg er den ferdig.

Mens du lager geleen, setter du på en kasserolle med vann for å sterilisere glassene som du skal ha eplegele på. Viktig at de er varme når du heller over geleen og at du fyller helt opp, da dette er med på å skape vakum når du skrur på korken.

Om du har en sil, kan du slå geleen gjennom denne først, for å få ut alle de små klumpene som danner seg av skummet, men pass på at det er varmt for å unngå at det stivner i silen.

Om du oppbevarer glassene mørkt og kjølig, så kan de stå i 1 år.

11 kommentarer om “Hjemmelaget eplegele”

 1. Kjekt at du var innom bloggen min for bestandig fint å finne nye blogger. Nyttige ting og fine oppskrifter på bloggen. Stikker gjerne innom igjen:)

 2. Skal prøve meg på denne! Har fått en bærepose med epler som jeg må gjøre noe med!

 3. Dette ble bare suppe! Altså ikke stiv gele. Jeg tenkte det jo, men fulgte likevel oppskriften. Men 1 liter vann! til 1 kg epler. Det kan da umulig gå?

  Hilsen Karen E.

 4. Eg hadde aldri laga eplegelé før, så det var veldig nyttig at denne oppskrifta var så detaljert. Endte opp med stiv og fin gelé (Og ja; eg brukte 1 kg eple og 1 liter vatn).

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.