Google Disk – Deling

I denne posten skal jeg prøve å forklare de forskjellige måtene å dele på i Google Disk, og hva du må huske på!

Se for deg at du har en mappe på Google Disk som du ønsker å dele med noen. Enkelt tenker du, joda, det er det, men det er noen ting du må ha i hodet når du begynner å dele.

  1. Du kan dele mappen med en enkelt person, ved å legge inn mailadressen til vedkommende.
  2. Du kan dele mappen via en lenke.

Vi starter med nr. 2 først. Du går inn i delingsmenyen og velger å dele via lenke, enten at de må være logget inn i sin organisasjonskonto, eller alle med lenken. Du kan også dele offentlig, men det ønsker du som regel ikke, da kan alle søke i Google og evt. finne dine dokumenter. Deler du lenken, så kan du bestemme at de som mottar lenken kan endre eller bare se på filene. Denne er fin å bruke om du skal dele ei mappe med f.eks. bilder med noen kjente.

Trykk på «Vis link som kan deles» for å endre innstillingene.

 

Om du ønsker å endre hvem som kan bruke linken, trykker du på merket område.
Trykk «Mer» for å kunne endre slik at alle med linken kan se den.
Velger du «På – alle som har linken», så kan alle uansett hvor de befinner seg med linken bruke den.

Her kan du bestemme hva de med linken skal få lov til å gjøre. Vær oppmerksom på at du ikke kan se HVEM som skriver hva om du åpner for «Kan redigere».

Etter at du har lagret, så får du oversikt over lenken, samt hvilke rettigheter linken har fått.

Når det kommer til deling med en bestemt person, eller flere, så er det viktig å holde tunga beint i munnen, for her er det flere feller å gå i som gjør at filer kan forsvinne.

Følgende skjer ved sletting av delte dokumenter/mapper:

  1. Har du lagt ei mappe som er delt med deg til “Min Disk” og du sletter denne, vil kun lenken mellom den delte mappen og “Min Disk” fjernes. Ingenting forsvinner for de andre.
  2. Har du lagt ei mappe som er delt med deg til “Min Disk” og du går inn i mappa og sletter ei fil eller mappe, enten ei du eier, eller andre eier, så forsvinner disse for alle.
  3. Er det du som har opprettet ei mappe og delt (altså er eier), og du sletter denne, så forsvinner alt sammen for alle. Mappen legges i papirkurven din.

Jeg skal gå gjennom de forskjellige punktene her:

Scenario 1:

Du lager ei mappe («Prosjekt X»), deler denne med Per. Inne i mappa har du flere filer, alle disse kan Per redigere. For dere skal jo jobbe sammen med de. Per går til «Delt med meg» og legger mappe «Prosjekt X» i «Min Disk» via å høyreklikke på den delte mappa. Per går så inn og leser gjennom dokumentene, endrer noen punkter som han ikke var fornøyd med. Noen måneder senere ser han igjennom Min Disk og finner mappa «Prosjekt X» liggende der, og han bestemmer seg for at han ikke ønsker denne lengre. Så han sletter den. Ingen problem, for siden der er du som eier den delte denne mappa, så bryter han bare koblingen mellom «Delt med meg» og «Min Disk». Alt ligger urørt hos deg og han finner igjen filene i «Delt med meg».

Scenario 2:

Du lager ei mappe («Prosjekt Y»), deler denne med Per. Inne i mappa har du flere filer, alle disse kan Per redigere. For dere skal jo jobbe sammen med de. Per går til «Delt med meg» og legger mappe «Prosjekt Y» i «Min Disk» via å høyreklikke på den delte mappa. Per går så inn og leser gjennom dokumentene, endrer noen punkter som han ikke var fornøyd med. Så finner Per ei fil som han mener ikke bør være der, så han sletter den. Det som nå skjer er at filen blir slettet hos alle som har tilgang til mappa. Nå kan dette skape trøbbel for andre som skulle hatt denne filen. Filen blir liggende i papirkurven, så Per kan gjenopprette filen.

Scenario 3:

Du lager ei mappe («Prosjekt Z»), deler denne med Per. Inne i mappa har du flere filer, alle disse kan Per redigere. For dere skal jo jobbe sammen med de. Per går til «Delt med meg» og legger mappe «Prosjekt Z» i «Min Disk» via å høyreklikke på den delte mappa. Per går inn i mappa og jobber med prosjektet. Etter en stund bestemmer du deg for å rydde på disken din, så du sletter mappen «Prosjekt Z». Per vil da oppleve at mappen han hadde lagt på «Min Disk» forsvinner. Alt er borte for alle.

Legg igjen en kommentar