Bilder til fri bruk

Hvor ofte hender det ikke at man trenger et bilde, enten til en blogg eller til arbeid man gjør? Som så mange gjøre, så tyr de til Google bildesøk, men har man lov til å bruke de bildene da? Hvem eier rettighetene til bildene? Det er sannelig ikke lett å bli klok på dette med bilder og rettigheter.

Google logo
Går man til Google å søker etter et bilde (vi har valgt clipart), i dette tilfellet «sports» så får man opp dette:

Google - Uten filter

På Google kan man velge å filtrere bilder ut i fra rettigheter og om vi da velger «labeled for reuse with modification» får man bilder hvor det er lov til å bruke bildene også med endringer. Men de kan være greit å merke seg at man kan måtte oppgi hvem som eier bildet. 

Google - Usage

 

Når Google oppdaterer seg, så ser vi plutselig at utvalget med bilder straks blir litt mindre, for å ikke snakke om mye dårligere.

Google - Med filter

 

Med andre ord, det er ikke lett å finne gode bilder som man har lov til å bruke.

Derfor er det hyggelig når man kommer over en side som lar deg som vanlig bruker, benytte alle bilder til fri utnyttelse. Det vil si at du kan endre de, du kan bruke de i en oppgave og ikke minst, du kan legge de ut på en blogg. Uten å nevne hvem som eier de, selvsagt blir de glade for en link tilbake til de, men ikke nødvendig. Helt lovlig!

Pixabay Logo

Pixabay.com er en nettjeneste som har som formål å tilby bilder til fri bruk for alle sammen, uten å måtte være redd rettighetene.

Dette skriver de om seg selv:

[box type=»info»] Å finne gratis kvalitetsbilder er en kjedelig oppgave – der de største utfordringene er problemstillinger knyttet til kopirett, opphavspersonens krav, eller rett og slett mangel på kvalitet. Dette inspirerte oss til å opprette Pixabay – et oppbevaringssted for fremragende offentlige og gratis bilder. Du kan fritt bruke hvilket som helst bilde i digitale eller utskriftsbare format, for privat og kommersiel bruk, uten å måtte navngi til den som har tatt fotografiet.

Per nå er det 171233 bilder tilgjengelig: 126440 Bilder + 44793 Tegninger[/box]

Inne på Pixabay søkte jeg som på Google etter «sports» og fikk opp dette:

bilde1

Legg merke til at de bildene som kommer opp virker veldig relevante for søket «sports» og gjør det enkelt for oss å velge hvilket bilde vi ønsker å benytte.

Da er det veldig greit for oss som trenger noen bilder av og til å vite om denne tjenesten. Slipper vi å gjøre oss til forbrytere for et bilde.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.